Patrik Borgin teesit

 

p

Teesi numero 1 - älä laihduta hölmösti  

Teesi numero 2 - syö tasaisemmin 

Teesi numero 3 - syö puoli kiloa rehuja päivässä  

Teesi numero 4 - juomat kuntoon 


Teesi numero 5 - älä ole liian äijä

  

header

 

Teesi numero 1 - älä laihduta hölmösti

Älä laihduta hölmösti vaan laihduta viisaasti!

Monella on väärä käsitys laihduttamisesta. Luullaan, että laihduttaminen on sitä, että kunhan minä vain saan itseäni niskasta kiinni ja aloitan kovan kuurin, niin asia on kunnossa. Luullaan, että on syötävä vähän ja on kärsittävä nälkää. On aloitettava karkki-, makkara- ja kaljalakko ja nämä aineet on unohdettava loppuiäksi ruokavaliosta. Luullaan, että on liikuttava tosi rankasti päivittäin. Mutta, koska tuollainen kuuri on tosi rankkaa niin keholle, kuin mielellekin, seinä tulee vastaan jossain vaiheessa ja kuuri loppuu. Laihduttaminen epäonnistuu ja kilot tulevat takaisin!

Laihduttamiseen on löydettävä ihan uusi malli. On mietittävä miten löydän elämäntavan, jota voin noudattaa lopun ikäni! 
Tutkimuksissa on todettu, että malli jolla voi laihtua pysyvästi on seuraavanlainen: Kaikki lähtee pienistä miellyttävistä muutoksista. Muutokset ovat helppoja toteuttaa ja toimivat arjessa. Esimerkiksi kasvikset ovat tärkeä osa ruokavaliota. On löydettävä keino lisätä niitä arkiruokaan ja saada ne maistuviksi. Tee ruokavalioon muutoksia jotka voit pitää, ne ovat helppoja ja maistuvat hyvältä. Liiku enemmän tavalla joka tuntuu sinusta hyvältä. Näin laihdut pysyvästi!

Ylös

 
 
header
 

 

 

Teesi numero 2 - syö tasaisemmin

Mikään ei ole niin tärkeää kuin tasainen ateriarytmi! Käytännön syömisessä on tärkeää, että syödään tasaisesti pitkin päivää. On tärkeää syödä kunnon aamiainen, lounas, mahdollisesti välipala, päivällinen ja iltapala.

Jos illalla mennään koko ajan jääkaapille ja sanotaan, että ei minulla oikeastaan ole nälkä, mutta halutaan makeaa tai suolasta iltapalaa. Silloin on kysymys nälästä ja siitä, ettei päivällä ole syöty tarpeeksi. Usein tällaisissa tapauksissa aamiainen on jäänyt väliin ja lounas on kuitattu jollain hätäisellä sämpylällä. Silloin illalla tulee syötyä liikaa.

Päivän tärkeimmät ateriat ovat aamiainen ja lounas! Mikään ei lihota niin paljoin, kuin epätasainen ateriarytmi ja mikään ei laihduta niin paljon kuin tasainen ateriarytmi. Esimerkiksi jos 100-kiloisen miehen ateriarytmi on pielessä ja hän saa ateriarytminsä säännölliseksi, on  muutoksen painovaikutus noin 10 kiloa vuodessa.

Ylös

header

 

 

Teesi numero 3 - syö puoli kiloa rehuja päivässä

Syö riittävästi kasviksia - puoli kiloa päivässä!

Jos haluaa laihtua pysyvästi, on opittava syömään kasviksia eli hedelmiä, marjoja ja vihanneksia. Tätä tavoitetta ei voi ohittaa ja korvata jollakin toisella tavalla. Kasvisten painovaikutus on todella suuri ja samalla tulevat myös terveyshyödyt. (100 kg miehen kasvisten lisääminen ruokavalioon vaikuttaa painoon 10 kg vuodessa)

Puoli kiloa saattaa tuntua isolta määrältä, mutta se tulee yllättävän helposti. Syö päivässä kaksi ateriaa ja niillä kasviksia. Lisäksi syö yksi hedelmä, toinen hedelmä on jo bonusta! Kasvisten saaminen maukkaiksi ja maistuviksi on tärkeää, sillä kukaan ei jaksa pitää ruokavaliossaan sellaisia aineita, joista ei pidä. Helpoiten kasvikset saa maistuviksi yhdistämälle ne jo totuttuihin ruokiin kuten esimerkiksi wokki-vihannekset yhdessä uunimakkaran kanssa.

Ylös

header


 

Teesi numero 4 - juomat kuntoon

Kaloripitoisilla juomilla on suuri vaikutus painoon pidemmällä aikavälillä. Juomat hulahtavat nopeasti
alas tuomatta kuitenkaan kylläisyyden tunnetta, siksi niistä kertyy helposti ylimääräisiä kiloja. Kannattaa miettiä oletko sinä henkilö, jolla juomat ovat ongelma. Kuinka paljon juomaa juodaan päivässä on tärkeää. 1-2 lasia päivässä mitä tahansa juomaan on ok.

Sen yli menevä juominen lihottaa. Paras juoma on vesi, mutta kalorittomat light juomat ja mehut ovat myöskin ok. Rasvaton tai kevytmaito on hyvä vaihtoehto, sillä se tuo kylläisyyden tunteen. Rasvatonta maitoa voi juoda litran päivässä.

Ylös

 

header


 

Teesi numero 5 - älä ole liian äijä

Älä ole liian äijä - älä ole yksin!

Syömisen opettelu ei ole yksinkertainen prosessi ja siinä saattaa tulla joskus seinä vastaan.
Silloin, kun omat eväät eivät riitä ongelman ratkaisuun, pitäisi olla nöyryyttä ja fiksuutta pyytää apua.
Joskus apua tarvitaan liikunnassa, silloin liikunnan ammattilainen voi auttaa. Samoin
ongelmia voi olla syömisessä, nukkumisessa, parisuhteessa tai perheessä. Nämä ongelmat
voivat olla syy lihomiseen. Siksi ongelman kanssa ei kannata olla yksin, vaan se on ratkaistava
painonhallinnassa eteenpäin pääsemiseksi.

 

 
Ylös