Syö, kun on nälkä

 

Patrik Borgin teesi numero 2 – syö tasaisesti

 

  

Tasaa ateriarytmi ja syö riittävästi

Ateriarytmin tasaaminen pudottaa painoasi, vaikka et muita muutoksia tekisikään. Esimerkiksi, jos 100-kiloisen miehen ateriarytmi on pielessä ja hän saa ateriarytminsä säännölliseksi, on muutoksen painovaikutus noin 10 kiloa vuodessa.

Illalla iskevä kova nälkä johtuu siitä, ettet ole syönyt riittävästi päivällä. Kovaan nälkää on mahdotonta syödä fiksusti, vaikka kuinka pinnistelisit. Nälkää kun ei voi voittaa. 

  • Opettele syömään aamupala, jos et sitä ole aiemmin välittänyt.
  • Syö lounas.
  • Syö hyvälaatuinen välipala iltapäivällä, mikäli päivällinen venähtää myöhäiseksi.
  • Syö yli puolet päivän ruoasta iltapäivään klo 16 mennessä.
  • Syö, kun sinulla on pieni tai sopiva nälkä ja syö itsesi kylläiseksi.
  • Älä rajoita syömistäsi, vaan syö, kun on nälkä. Vaikka illalla.
      

Syö jo pieneen nälkään! Huutava nälkä tietää ongelmia.

Kuinka suuri näläntunteesi on, kun alat syödä?

Jos arvioit, että lähes päivittäin jollakin aterialla syöt vasta, kun nälkä on kova tai huutavan kova, on näläntunteesi ja syömisesi ajoitus pielessä. Kovaan nälkään ei voi syödä järkevästi ja kova nälkä jättää päivän myöhemmillekin aterioille liian ison nälän. 

Mikä on tyypillinen päivän aikana kokemasi kylläisyydentunne?

Normaali kylläisyys tuntuu nälän poistumiselta tai sopivalta kylläisyydeltä. Jos syömisesi lipsahtaa lähes päivittäin ähkyn puolelle, vaikkapa iltaisin, on liian kova nälkä kostautunut ja kylläisyydentunne ei toimi oikein.

 

Nälkämittari kertoo ateriarytmin tasaamisen hyödyistä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anna näläntunteesi kertoa

Jos syöt vasta kovaan nälkään tai syöt itsesi liian täyteen, palauta nälänhallinnallesi sille kuuluvat tehtävät. Ratkaisu on yksinkertainen, mutta vaikea: lopeta ruokamäärien vahtiminen, syömisen tietoinen vähentäminen, alituinen ruoan pohtiminen ja nälän siirtäminen tai huijaaminen. Rentoudu ja syö hyvällä omallatunnolla! Tällä tavalla elimistösi oppii tunnistamaan, mitä nälkä ja kylläisyys oikeasti ovat.

Kun mieliteot ajavat iltaisin jääkaapille

”Ei mulla nälkä ole mutta jotain pientä kuitenkin..”  ja jääkaapilla juostaan pitkin iltaa tai voileipä toisensa jälkeen menee iltauutisten molemmin puolin. Tässä on kyse liian vähäisestä syömisestä päivällä ja epätasaisesta ateriarytmistä, jotka ajavat verensokerin illalla laskuun. Ne saavat syömisen tuntumaan mieliteolta tai ”tapasyömiseltä”, mutta nälkää se on. Ja se ratkaistaan syömällä tasaisesti aamusta alkaen.