Metabolinen oireyhtymä (MBO) on sydän- ja verisuonisairauksien eli valtimotautien riskitekijöiden kasauma

 

MBO on epäterveellisiin ruokailutottumuksiin ja liikkumattomuuteen liittyvä aineenvaihduntahäiriö, jota luonnehtii vatsakkuus, maksan rasvoittuminen ja insuliinin toiminnan tehottomuus (insuliiniresistenssi). Jos miehellä on kolme seuraavasta viidestä riskitekijästä, voidaan MBO todeta:

  • vyötärönympärys 94 senttimetriä tai enemmän
  • verenpaine 130/85 mmHg tai enemmän
  • veren kohonnut rasva- eli triglyseridi-pitoisuus (1,7 mmol/l tai enemmän)
  • veren matala hyvän eli HDL-kolesterolin pitoisuus (alle 1,1 mmol/l)
  • kohonnut paasto verensokeri (5,6 mmol/l tai enemmän). 

Muita oireyhtymään liittyviä ongelmia ovat elimistön tulehdusreaktiot, uniapnea, kihti ja hormonihäiriöt. Noin joka kolmannella keski-ikäisellä miehellä on MBO. Heillä on moninkertainen riski saada tyypin 2 diabetes ja noin kaksin - kolminkertainen riski saada valtimosairaus eli käytännössä sepelvaltimotauti ja sydäninfarkti tai aivovaltimotauti ja aivohalvaus tai jalkojen verenkierron häiriöitä. Tupakointi myös luonnollisesti lisää riskiä.

Ehkäisemällä MBO:n kehittymistä ja hoitamalla kaikkia osatekijöitä ensisijaisesti elintapojen muutoksilla voidaan oireyhtymän eteneminen diabetekseksi ja valtimosairauksiksi estää. Tarvitaan oma halu muutokseen sekä konkreettinen ja realistinen toimintasuunnitelma. Noin viiden prosentin pysyvä laihtuminen, arkiaktiivisuuden lisääminen ja säännöllinen liikunta ovat etusijalla, mahdollisen tupakoinnin ja runsaan alkoholin käytön lopettaminen on myös hyödyllistä. 
 

 

Pirjo Ilanne-Parikka
ylilääkäri, sisätautien erikoislääkäri, diabeteksen hoidon erityispätevyys
Suomen Diabetesliitto ry
 

 

Pirjo Ilanne-Parikka