Maksaako vaivaa – SuomiMies?

Miehestä ollaan muka huolissaan, mutta kyllä hän kestää – koko elämän. Silmukka kiristyy miehen kaulan ympärillä kuin bensavero. Jokaista päivää olisi viisasta elää kuin sitä kuuluisaa viimeistä vailla pelon häivää, sillä se kyllä tulee varmemmin kuin lähijuna. Tämäkään ei enää riitä, vaan nyt yhteiskunnalla on asiaa juuri Sinulle suomalainen mies: ”Enemmän työtä vuosiin”. Mihinkä sitä enää tunnollinen mies töiltään ehtii. ”Pittäähä sitä joutoa kuolemaanki”, totesi kerran Tarmo Manni rankan päivän illassa.

Siihen mies on kyllä kiitettävästi joutanutkin. Kainuussa mies elää 73,83, Ahvenanmaalla 80,05 -vuotiaaksi. Naiset elävät Suomessa 82,9, miehet 76 -vuotiaiksi. Mielenterveysongelmia poteva mies kuolee 20 vuotta nuorempana kuin terve veljensä. Veli nykyään todella jätetään, kuin eno veneestä.

Näyttöä on – ei voi kiistää. Miehiselle riskialttiudelle on keksitty klisemäisiä selityksiä: poikia ei paijata, pojat ovat poikia, mies ei itke – ole mies! Kiehtooko vaara? Miksi naiset aina rakastuvat renttuihin? Tupakka, viina ja villit naiset. Tuoko naisen tasa-arvoistuminen uhan miehiselle identiteetille? Joutuuko mies taistelemaan yli verensä tyydyttääkseen ja pitääkseen naisensa? Moninaiset mustasukkaisia tunteita aiheuttavat tilanteet ovat lisääntyneet. Uskottomuus on yleistä. Parisuhteet ja perheet hajoavat entistä herkemmin. Perinteinen työllään ja toimillaan enemmän kuin supliikilla itseään ilmaiseva suomalaisen miehen perikuva ei monelle naiselle enää riitä.

Pidetty hiljainen mies voi tehdä lopullisen ratkaisun. Miehen on syytä ottaa munat omiin käsiinsä ja relata eikä delata. Vaikka joskus hössöttävällä feminiinisellä hoivaenergialla on toki hyvää tarkoittava puolensa, voi siitä kummuta uhoava vastareaktio. Rokkaa/SuomiMiestä ei muuten sitten tartte tulla neuvomaan, perkele!

Tapani Kiminkinen
Mies, maalaislääkäri

Tapani Kiminkinen, maalaislääkäri

Katsasta nämä, SuomiMies

  • parisuhteen öljyt
  • sukuvian jarrut
  • ketutuskäyrän paine
  • tupakan ja viinan päästöt
  • lihaksen liike
  • järjen juoksu
  • vyön kireys, iskarin jousto
  • verenpaine
  • kolesterolin laatu – kun rasva pehmenee, peli kovenee

 

Ja sitten: pidä ja päästä, ota munat omiin käsiisi - relaa, älä delaa!"

Tapani Kiminkinen