Ihmeellinen treeni-ilmiö – jopa viisi kertaa nopeampaa lihaskasvua

Kiireinen työjakso, ruuhkavuosien suma tai pelkkä motivaatiopula. Olipa syy mikä tahansa, joskus voimatreeni jää välistä kuukausiksi, jopa vuosiksi. Sen jälkeen ajatus treenin aloittamisesta uudelleen tuntuu usein masentavalta ja takavuosien kondis täysin utopistiselta haaveelta. Mutta lihasmuisti-ilmiön avulla kehitys kohti takavuosien huippukuntoa voi olla poskettoman nopeaa jopa vuosikymmenen tauon jälkeen.

Salilla käyneet ovat huomanneet, että treenitauon jälkeen voima ja lihasmassa kehittyvät takaisin tietylle tasolle nopeammin kuin niiden kehittäminen tälle tasolle alun perin kesti. Tätä ilmiötä kutsutaan lihasmuistiksi. Viime vuosina tutkijat ovat selvitelleet, mistä tässä ilmiössä oikein on kyse. Samalla esiin on noussut myös tietoa, jota jokainen treenaaja voi hyödyntää.

Satelliittisolut lihasmuistin takana

Kun mies ryhtyy treenaamaan lihaksiaan tehokkaasti, lihassolut alkavat nopeasti kasvaa. Kun kasvua on tapahtunut merkittävästi, niin kutsutut satelliittisolut alkavat aktivoitua. Nämä satelliittisolut ovat tumakkeita, joiden avulla solu varmistaa, että lihasproteiinia voidaan tuottaa tehokkaasti jatkuvasti kasvavaan lihassoluun.

Kova treeni aktivoi lihassolut ja silloin pala yleensä onkin kasvanut aika mukavasti. Sitten seuraa positiivinen uutinen. Kun treeni syystä tai toisesta loppuu, lisääntyneiden tumakkeiden määrä pysyy korkeana, vaikka lihas pienenee. Kroppa osoittaa tässä taas fiksuutensa. Lihasmassan ylläpito on kropalle energiataloudellisesti kallista, mutta tumakkeiden säilyttäminen valmiina ei ole. Tällä fiksulla mekanismilla kroppa voi tilanteen mukaan lisätä nopeasti lihasmassaa, kun sitä taas tarvitaan. Eli silloin, kun treeni aloitetaan uudelleen. Nyt kasvu voi olla hämmästyttävän nopeaa.

Jopa viisi kertaa nopeampaa lihaskasvua

Treenin uudelleen aloittavien lihaskasvusta liikkuu hurjia juttuja. Lihasmuistin vaikutusta lihasten kasvuvauhtiin ei ole systemaattisesti tutkittu ihmisillä. Mutta rotilla on.

Rotille kasvatettiin ensin isommat lihakset, sitten ne pienenivät levon kautta lähtötasolle. Tämän jälkeen näitä aikaisemmin lihaksikkaita sekä aikaisemmin harjoittelemattomia jyrsijöitä ryhdyttiin treenaamaan. Lihaskasvu oli aikaisemmin lihaksikkailla huimat viisi kertaa nopeampaa kuin treeninoviiseilla. Vaikka ihminen ei aivan samalle tasolle pääsisikään, on lihasmuisti uudelleen aloittavalle merkittävä etu.

Lihasmuistin hyödyt käytännössä

Lihasmuistista kannattaa siis ottaa hyöty irti. Alla muutama lisäfakta ja sovellusvinkki lihasmuistiin liittyen:

Hyödyt säilyvät todella pitkään. Mieleen voi juolahtaa kysymys siitä, kauanko lihasmuisti kestää. Eli voiko viisikymppinen hyödyntää armeijavuosien pohjia? On viitteitä siitä, että lihasmuisti kestää ainakin 15 vuotta, kenties jopa koko loppuelämän. Muutaman kuukauden, vuoden tai edes vuosikymmenen tauosta ei siis kannata olla moksiskaan. Lihasmuistin avulla lihasmassa palautuu joka tapauksessa huomattavasti nopeammin.

Lihasmuisti saattaa kehittyä parhaiten nuoremmalla iällä. On viitteitä siitä, että senioreilla tumakkeiden määrä ei kehity yhtä tehokkaasti treenin myötä. Lihasmassalle ja lihasmuistille kannattaa siis luoda reservi nuoremmalla iällä tai työiässä. Mutta jos tämä jäi välistä, aloittaminen kannattaa, vaikka lihasmuistia ei pystyisi hyödyntämään. Tehokasta kehittymistä on silti tarjolla.

Vähennä treenistressiä lihasmuistilla. Joskus treeni jää välistä jopa kuukausiksi loman, sairastumisen tai pelkän motivaatiopulan vuoksi. Silloin mieleen hiipii helposti ajatus siitä, että kuukausien tai jopa vuosien työ valuu hukkaan nopeasti. Vaikka pidempi tauko syökin kehitystä ja pienentää lihakset, lihasmuistin avulla voi palauttaa ne takaisin ennätysvauhtia tauon jälkeen. Toki pitkiä taukoja kannattaa lähtökohtaisesti välttää, mutta väliin jääneistä treeneistä aiheutuvan stressin lievittäminen on usein paikallaan erityisesti tavoitteellisemmalla liikkujalla.

Teksti: Timo Haikarainen
Kuva: Jiri Halttunen

Lähde:
Gundersen, K. 2016. Muscle memory and a new cellular model for muscle atrophy and hypertrophy. Journal of Experimental Biology. 219: 235–242.

Kirjoittaja: Timo Haikarainen

Timo on SuomiMiehen kuntokoutsi. Koulutukseltaan tämä liikunnan monitaituri on liikuntabiologi. Hän työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee SuomiMiehen maailman ja tietää, mistä puhuu, sillä parikymppisenä hän itse lihoi 25 kiloa lopahtaneen urheiluharrastuksen, repsahtaneen syömisen ja opiskelustressin vuoksi. Timo pitää omaa myös blogiaan osoitteessa http://th-valmennus.blogspot.fi

  • KKI
  • Likes
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö
  • Liikenne- ja viestintäministeriö
  • Ympäristöministeriö
  • Työ- ja elinkeinoministeriö
  • Metsähallitus