Laihduttaja: vältä univajetta!
Alkuvuodesta alkaa kilojen karistus. Remppaat ruokavaliota, aloitat treenit. Mutta entä uni? Oletko satsannut siihen? Jos et, sillä voi olla katastrofaalisia vaikutuksia tuloksiisi.
Alkuvuodesta alkaa kilojen karistus. Remppaat ruokavaliota, aloitat treenit. Mutta entä uni? Oletko satsannut siihen? Jos et, sillä voi olla katastrofaalisia vaikutuksia tuloksiisi.
Mietiskeletkö parhaita palautumisjuomia tai lihashuollon uusimpia niksejä? Vaikka yksittäiset palautumiskikat saattavat olla hyödyllisiä, parhaan potkun palautumisellesi saattaa tarjota mahdollisimman hyvä uni. Myös huippu-urheilijat ovat havainneet tämän. Näin hyödynnät heidän arjessaan toimivia kikkoja ja palaudut paremmin paitsi treeneistä myös arjen haasteista!
Univaje – sitä on todella monella suomalaisella miehellä ja mitään hyvää siitä ei seuraa. Univaje on kuitenkin siitä erikoinen epeli, että siihen(kin) tottuu ja hommat voivat tuntua luistavan ihan kivasti, vaikkeivät luistakaan.
Uni on elintärkeää. Uni ansaitsee arvostusta. Jokaisen olisi hyvä varata itselleen riittävästi aikaa jokaöistä untaan varten. Uni on hyvinvointimme herkkä mittari, joka häiriintyy herkästi terveydentilamme muuttuessa.
Moni miettii kuumeisesti konsteja parempaan palautumiseen ja kehittymiseen treenissä. Usein ostoslistalta löytyy palautumisjuomajauhetta ynnä muita urheiluravinteita. Myös hieronta, venyttely ja muut lihashuollon konstit ovat usein käytössä. Näillä kaikilla konsteilla on paikkansa, mutta niitä viilaillessa usein unohtuu kenties kaikkein tehokkain palautumisen edistäjä: hyvä yöuni.
Kiire ahdistaa, pumppu hakkaa ja otsasuoni tuntuu pullistuvan päästä. Tällainen tilanne iskee yllättävän usein päälle nykypäivän hektisessä arjessa. Päivän stressi ja kiire saattavat lisäksi vaikuttaa unen laatuun, jolloin palautuminen rankasta päivästä heikkenee edelleen. Tätä kierrettä voi kampittaa rauhallisella luontoliikunnalla.
Unen määrä on viime vuosikymmeninä vähentynyt. Univaje on ikävä homma myös treenaavalle ja elämäntapoja remontoivalle miehelle. Miten univaje vaikuttaa treenitehoon ja miten treenaava mies voisi nukkua paremmin?
Yöuni ajoittuu luontaisesti ihmisillä eri kelloaikoihin. Tämä johtuu ihmisen sisäisen kellon toiminnasta.
Ihmisen on nukuttava. Vuorokaudessa on tasan 24 tuntia ja siitä ihmisen on varattava nukkumiseen riittävän monta tuntia. Koska emme voi tinkiä unestamme on tingittävä jostain muusta.
Riittävän yöunen ohella vuorokausirytmin säännöllisyys lievittää väsymystä. On hyvä harrastaa säännöllisesti liikuntaa, kunhan muistaa ajoittaa rasittavan liikunnan alkuiltaan, jotta se ehtii päättyä viimeistään 3‒4 tuntia ennen haluttua nukahtamishetkeä.…